Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Αναβλήθηκε η συναυλία του δείπνου της άνοιξης για αύριο, 29/4.Οδός Αλεξάνδρου Σβώλου: Μια νέα Γειτονιά με «Δείπνο» και TV!

Η ιδέα γεννήθηκε στη διασταύρωση της Αλεξάνδρου Σβώλου με τη Φιλικής Εταιρίας πάνω σε μια συζήτηση με μα παρέα γειτόνων. Ο Τέλλος Φίλης, η Μελίνα Σαββίδου και τα άλλα παιδιά έκαναν την αγαπημένη τους γειτονιά το talk of the town. Και όχι μόνο.
Μέχρι το 1990, αν θέλαμε να μετρήσουμε την απήχηση ενός γεγονότος στην κοινή γνώμη θα 'πρεπε να δούμε το διάγραμμα της κυκλοφορίας των εφημερίδων: αν υπήρχε μια αιφνίδια ανοδική καμπύλη το εύλογο συμπέρασμα ήταν ότι ο τίτλος ήταν εύστοχος, το αναγνωστικό κοινό διψούσε να μάθει περισσότερο.

Σήμερα πια, ο αντίστοιχος δείκτης μέτρησης μπορεί να 'ναι πόσες φορές κοινοποιήθηκε μια φωτογραφία στο Facebook! Αυτή ήταν η αφετηρία για να καρποφορήσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μια ιδέα, που μέχρι τότε ήταν στα σπάργανα: την συζητούσαν στη διασταύρωση της Αλεξάνδρου Σβώλου με την Φιλικής Εταιρίας ο Τέλλος Φίλης, η Μελίνα Σαββίδου και μια παρέα γειτόνων. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η ιδέα ωρίμασε με μια επάλληλη αλληλουχία γεγονότων:
Τέλη Νοεμβρίου μια ομάδα νέων ανθρώπων, που συγκυριακά έμεναν σε διαφορετικές πολυκατοικίες της Σβώλου, ξεκίνησε να σχεδιάζει τηλεοπτικές εκπομπές! Μια από τις διερευνητικές της κινήσεις στο Facebook ήταν να ρωτήσει  “Πώς νιώθετε όταν διασχίζετε την Αλεξάνδρου Σβώλου;”. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οι… τοίχοι γέμισαν με απόψεις και πληροφορίες. Ένας χάρτης με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για τον διερχόμενο ήταν το πρώτο “προϊόν” αυτής της κινητικότητας.
Ενώ η “Σβώλου TV” ετοίμαζε το πρώτο της επεισόδιο, μια φωτογραφία από ένα δείπνο σε ένα σοκάκι της Βαρκελώνης προκάλεσε έναν δεύτερο γύρο ενδιαφέροντος. Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας υπάρχει αυτή η παράδοση: στήνουν ένα τραπέζι κι εκεί οι γειτόνοι συνυπάρχουν, συζητούν, διασκεδάζουν. Στο ερώτημα αν μεταφέρεται αυτή η πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε νέος καταιγισμός απαντήσεων: “Γίνεται και στη Σιένα”, “Στην Πυλαία οργανώσαμε για δυο χρονιές ένα γεύμα γειτόνων”, “Στην Ελβετία τα οργανώνουν στα χωριά”, “Στο Καλαμπάκι έχουμε το Κουρμπάνι”!
Το “Δείπνο της Άνοιξης” έγινε θέμα και μια ομάδα πρωτοβουλίας στις 21 Δεκεμβρίου ανέλαβε να δει όχι απλά τα οργανωτικά του ζητήματα, αλλά να προκαθορίσει κανόνες: μια ακόμη Τσικνοπέμπτη με greek σουβλάκι και χωριάτικο λουκάνικο δεν την ήθελε κανείς.
Βήμα προς βήμα η ομάδα ξεκαθάρισε τους στόχους της. Έναν δεκάλογο για τα όσα επιδιώκει: 
1. Ενισχύουμε τους κοινωνικούς δεσμούς στη γειτονιά.
2. Βοηθάμε να δημιουργηθούν μη εμπορευματικές σχέσεις.
3. Διευκολύνουμε την ανάπτυξη αλληλεγγύης.
4. Αναδεικνύουμε την αξία της συλλογικότητας.
5. Δείχνουμε ότι σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς λεφτά.
6. Αναζωογονούμε την αυτενέργεια και την ευρηματικότητα των πολιτών.
7. Λειτουργώντας παραδειγματικά ασκούμε το δικαίωμα στην πόλη.
8. Διασώζουμε τη μνήμη και μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου όπου ζούμε.
9. Κάνουμε μόνοι μας πράγματα που παλιότερα αναθέταμε σε θεσμούς.
10. Ομορφαίνουμε τη ζωή στην πόλη και τη ζωή μας.
Το “Δείπνο” προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 28 Απριλίου, αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, και το μενού του διαρκώς εμπλουτίζεται: τα εστιατόρια της περιοχής ετοιμάζουν τις σπεσιαλιτέ τους, νοικοκυρές και μαγείρισσες θα βάλουν πρόσθετες κατσαρόλες, ενώ οι κάτοικοι της Σβώλου, από την οδό Αγγελάκη μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, θα κατέβουν από τα διαμερίσματα στα πεζοδρόμια με τα δικά τους φαγητά. Τα μπαρ και οι καφετερίες, σε αυτό το τμήμα της οδού, συνεισφέρουν με ποτά, κρασί, ρακόμελο και μπύρες σε μια πρωτόγνωρη συμμαχία καταστηματαρχών και κατοίκων.
Προετοιμάζονται παράλληλα δρώμενα, με μουσικά συγκροτήματα και εικαστικές παρεμβάσεις. Ο Αλέξανδρος Σβώλος θα δώσει και αυτός το “παρών”: μια γιγαντοαφίσα του θα κοσμήσει τον χώρο, έργο του σχεδιαστή κόμικς Βασίλη Γκογκτζιλά.
Χορηγός επικοινωνίας, ποιος άλλος; Η…“Σβώλου TV” που ανάρτησε στο YouTube το δεύτερό της επεισόδιο, προσφέροντας προσωπογραφίες ανθρώπων της οδού, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Στην ενότητα Svoloution φιλοξενούνται μουσικά συγκροτήματα της πόλης. Οι 19άρηδες του Deep in the Top κερδίζουν τις εντυπώσεις με την ποιότητα της μουσικής τους και την ωριμότητά τους: “Θα μείνουμε εδώ. Δεν ρισκάρουμε μια αποτυχημένη κίνηση στο εξωτερικό”.      
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ακόμη διασφαλιστεί όλες οι προδιαγραφές που έχει θέσει η ομάδα. Οι εκκρεμότητες είναι συνήθως πολλές σε ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Αλλά λέξεις χαμένες στο… νεοελληνικό λεξιλόγιο, όπως η Εμπιστοσύνη και ο Αλληλοσεβασμός, χαρακτηρίζουν πλέον τις σχέσεις των μελών της ομάδας, που συνεχώς διευρύνεται. Έστω κι αν χρειάστηκαν τρεις μήνες για να αποκτήσουν ισχυρές ρίζες.
«Να ξαναγίνουμε ΓΕΙΤΟΝΙΑ!» είναι το σύνθημά μας. Κι αυτή είναι η αρχή. Γι αυτό και δεν είναι ένα ανοικτό δείπνο με μπουφέ για κάθε διερχόμενο. Τα τέσσερα ντουβάρια του διαμερίσματος είναι ο αντίπαλος: να σπάσει η απομόνωση, να λυθούν οι γλώσσες, να συνυπάρξουμε κερδισμένοι κοινωνικά. Η γειτονιά γνωρίζει την καθολική συμμετοχή των καταστηματαρχών, που δεν δίνουν εμπορικό χαρακτήρα στο γεγονός. Συνεισφέρουν με είδη και προϊόντα, την ώρα που πολλών το ταμείο είναι στο… όριο.
Μια αβλεψία: Δεν εκτιμήθηκε ότι οι μέρες του Απριλίου θα 'ναι… πονηρές. Ήδη οι κακές γλώσσες αναζητούν παραταξιακές διασυνδέσεις και προτιμήσεις. Ν’ αποδείξουν τα μέλη της ομάδας ότι δεν είναι ελέφαντες; Μα, δεν περιλαμβάνεται στο μενού!
[Παράκληση της ομάδας προς όλους τους υποψηφίους των συνδυασμών είναι να μην… παρελάσουν από την Σβώλου την ώρα του Δείπνου: προτιμάμε κρουστά και ποδηλάτες!]
Πηγή: parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου